Istoria capului de duș

Te ridici din pat dimineața, te întinzi și mergi la baie. Prin ochii somnoroși, deschizi dușul și înăbuși un căscat. Lași apa să curgă prin păr și pe umeri, pregătindu-te pentru o nouă zi. Aceasta este o rutină des practicată dimineața.

Dar te-ai oprit vreodată să te întrebi, de unde vine acel duș? Cine s-a gândit să-l invetenze? Răspunsul te poate surprinde.

Începutul

Cea mai veche formă cunoscută de prevălire a apei este cascada naturală. Căderea apei a spălat murdăria de pe oameni din vechi timpuri și s-a dovedit mai eficientă decât utilizarea unei căzi de spălat. Vechii egipteni și poporul mesopotamian și-au recreat experiența cu cascada creând săli de duș interioare în care servitorii turnau apă peste cel ce dorea să se spele în intimitate. Acestea au fost rezervate, totuși, pentru clasa superioară și au devenit plictisitoare din cauza necesității de a plimba apa până la duș.

Grecii și romanii au fost primele civilizații care au folosit dușurile în sensul mai apropiat de cel de azi. Camerele de duș comune au fost folosite de toți cetățenii și au fost însoțite atât de apeducte, cât și de sisteme de canalizare, pentru a permite pomparea apei și evacuarea mai eficientă.

O abordare mai modernă

Englezul William Feetham a brevetat primul duș mecanic în 1767. Dușul folosea o pompă manuală care forța apa într-un vas deasupra capului utilizatorului. Persoana  tragea  apoi un lanț care  elibera apa. Noua invenție nu a reușit să folosească apă caldă și a fost concepută pentru a recicla apa deja folosită, care devenea tot mai rece si mai murdară.

Designul dușului a continuat să evolueze pe măsură ce atenția pentru sănătatea publică și curățenie a crescut. Până în secolul al XIX-lea, igiena personală era o preocupare majoră. În 1889, Edwin Ruud a inventat încălzitorul electric de apă, făcând posibile dușurile fierbinți. Cu sfatul oamenilor de știință ai epocii, oamenii au început să facă baie mai des și să ia în serios igiena personală.

Secolul al XX-lea ne-a adus ceea ce știm astăzi ca dus . De fapt, dacă te uiți la modelele de la începutul secolului, s-ar putea să fii surprins cât de asemănătoare sunt cu modelele de astăzi. Și astfel dușul a devenit o parte din rutina zilnică a populației.

Multe stiluri

În timp ce designul standard al capului de duș fix nu este atât de diferit de cel al strămoșilor noștri, acum există multe alte stiluri din care să alegem. Capul de duș de mână oferă flexibilitate. Putem folosi capul de duș cu un furtun mai lung și  pentru a curăța cu ușurință câinii, copiii, chiar și dușul în sine. De asemenea, poate oferi o experiență de duș mai satisfăcătoare oricui suferă de probleme de mobilitate, permițând îngrijitorilor sau celor care au nevoie de un duș așezat mai mult confort și adaptabilitate.

Dușurile sunt o invenție uimitoare pe care o considerăm de la sine înțeleasă în casa noastră. Data viitoare când sari în jetul cald de apă, acordă un moment pentru a aprecia cât de departe am ajuns de la primele zile de cascade și apă reciclată. Și asigură-te că  capul de duș este tot ceea ce dorești să fie.

Pentru o presiune fină, dar puternică în același timp, cu apă filtrată și control al debitului, alege capul de duș Osmotica. Vezi aici detalii.